Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Το πρόγραμμα B.E.S.T. στο σχολείο μας

    Τον Ιανουάριο και το Μάρτιο 2013, το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς διοργάνωσε δυο διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια με τίτλο "Bringing Europe to School Teachers (B.E.S.T.)", στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet "Μαθαίνοντας για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σχολείο" (Learning EU at schools). Στο πρόγραμμα αυτό, το σχολείο μας εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής Γλώσσας, Καλλιόπη Καφφετζάκη και Στεφανία Κορδία.
   Στους γενικούς στόχους του προγράμματος συμπεριλαμβάνονταν η εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τα θεσμικά όργανα και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και η ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, μέσω του οποίου οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου (και ειδικότερα οι μαθητές της Ε' και της ΣΤ' τάξης) θα μπορούν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για τη δομή και τη λειτουργία της Ε.Ε., τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, καθώς και την πορεία της Ελλάδας μέσα σ' αυτή. 
  Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παραγωγή πρωτογενούς υλικού από την Επιστημονική Ομάδα (e-game και e-book) που ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ελληνικού σχολείου και στην ανατροφοδότηση που παρείχαν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί.
   Το σχολείο μας συμμετείχε ενεργά στη δημιουργία τόσο του e-game -ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού γνώσεων- με την αποστολή ερωτήσεων σχετικά με την Ευρώπη και την Ε.Ε., όσο και του e-book, του ηλεκτρονικού παιδαγωγικού βιβλίου για την εξοικείωση των μαθητών με ευρωπαϊκά ζητήματα. Ειδικότερα, οι μαθητές του τμήματος ΣΤ2, Χαλκιαδάκης Μανόλης, Φραγκιαδάκη Μαίρη, Ντζελέπης Σπύρος και Σπαθάρος Γιώργος, ανέλαβαν να εκπονήσουν δραστηριότητες με θέμα την Ευρώπη, κι έτσι, δημιούργησαν, αντίστοιχα, δυο παρουσιάσεις σε μορφή Power Point του μύθου της Αρπαγής της Ευρώπης, μια εργασία για το ρόλο της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και μια μακέτα ενός κάστρου-οχυρού, όπως αυτά που συναντά κανείς σε βόρειες χώρες της Ευρώπης.  

Ο μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης, του μαθητή Μανώλη Χαλκιαδάκη
(Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση αφού κάνετε κλικ εδώ)

 Ο μύθος της Αρπαγής της Ευρώπης, της μαθήτριας Μαρίας Φραγκιαδάκη
(Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση αφού κάνετε κλικ εδώ)

Ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, του μαθητή Σπύρου Ντζελέπη
(Μπορείτε να διαβάσετε την εργασία αφού κάνετε κλικ εδώ

Το κάστρο-οχυρό του μαθητή Γιώργου Σπαθάρου 
(Σε συνεργασία με το μαθητή του ΣΤ1 Μιχάλη Κουκουράκη)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα B.E.S.T. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.bestunipi.eu/

Επίσης, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση παίζοντας το e-game του προγράμματος, με φόντο το μύθο της Αρπαγής της Ευρώπης! Θα το βρείτε στη διεύθυνση http://bestunipi.eu/sites/all/egame/

Τέλος, μπορείτε να δείτε μια συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και μέρος του παραγόμενου υλικού, στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησε η Επιστημονική Ομάδα του B.E.S.T.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου