Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

"Το Γαϊτανάκι"

 


"Το Γαϊτανάκι"
(της Ζωρζ Σαρή, εκδ. Πατάκη)
από τους μαθητές του Ε2






Λίγα λόγια για το παραμύθι
Ο γερο-Νικόλας είναι ένας ήσυχος και μοναχικός άνθρωπος, με μοναδική  συντροφιά τα εκατοντάδες βιβλία του, ώσπου, ένα πρωινό, το χαρούμενο τραγούδι των παιδιών που περνούσαν ανέμελα έξω από το παράθυρό του τραβά την προσοχή του: 
Αν όλα τα παιδιά της γης, πιάναν γερά τα χέρια
κορίτσια αγόρια στη σειρά και στήνανε χορό
ο κύκλος θα γινότανε πολύ πολύ μεγάλος
κι ολόκληρη τη Γη μας θ’ αγκάλιαζε θαρρώ.
  

Μια μεγάλη ιδέα γεννήθηκε μέσα του, να προσπαθήσει να κάνει το γαϊτανάκι της ειρήνης πραγματικότητα. Παίρνει, λοιπόν, το χάπι της νεότητας από το γιατρό Ξανανιώνη και ξεκινά ένα υπέροχο ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης για να πείσει όλα τα παιδιά να πιαστούν χέρι-χέρι σε μια δεδομένη στιγμή κι έτσι να αγκαλιάσουν απ' άκρη σ' άκρη τη Γη. 

Το παραμύθι αυτό περνάει το αισιόδοξο μήνυμα της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας των λαών, αξίες που αποτελούν το θεμέλιο λίθο του προγράμματος Comenius.

Δραστηριότητες
Μέσω της διερευνητικής δραματοποίησης, οι μαθητές ανακάλυψαν τις αρχές που προωθεί το παραμύθι και συνειδητοποίησαν την αξία της ποικιλομορφίας των πολιτισμών. Στα πλαίσια αυτά, συμμετείχαν σε θεατρικά σκετς βασισμένα στην υπόθεση του παραμυθιού και χόρεψαν γύρω από το "γαϊτανάκι της ειρήνης" που δημιούργησαν, τραγουδώντας το "Αν όλα τα παιδιά της γης" των Γιάννη Ρίτσου και Μίμη Πλέσσα.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες από τις εργασίες των παιδιών, καθώς και το χορό τους γύρω από το γαϊτανάκι



2 σχόλια: