Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

"Η κυρα-Καλή, η κυρα-Κακή και οι 12 Μήνες"

 
"Η κυρα-Καλή, η κυρα-Κακή και οι 12 Μήνες"
(βασισμένο στο βιβλίο της Σ. Πιθαρουλίου "Λαϊκά παραμύθια της Κρήτης, εκδ. "Εν πλω") 
από τους μαθητές του Β2




Λίγα λόγια για το παραμύθι
Η κυρά-Καλή είναι μια καλοσυνάτη και ευγενική γριούλα, η οποία επαινεί τους 12 μήνες, αναγνωρίζοντας το σημαντικό τους ρόλο στη ζωή της υπαίθρου. Από την άλλη, η κυρά-Κακή είναι μίζερη και γκρινιάρα και πιστεύει ότι οι μήνες προκαλούν μόνο προβλήματα και βάσανα στη ζωή των ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, οι 12 Μήνες ανταμοίβουν την κυρά-Καλή με ένα σακούλι γεμάτο χρυσά φλουριά και ασήμια, ενώ η κυρά-Κακή, αντί για πλούτη, παίρνει ένα σακούλι γεμάτο πέτρες, φίδια και σκορπιούς! 
Μέσα από αυτό το παραμύθι, οι μαθητές γνωρίζουν για τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας κατά τη διάρκεια και των 12 μηνών του έτους, και συνειδητοποιούν ότι, σε αντίθεση με την κακία και την αχαριστία, η καλοσύνη και η ευγένεια πάντα ανταμοίβονται. 

Δραστηριότητες
Με βάση το παραμύθι "Η κυρα-Καλή, η κυρα-Κακή και οι 12 Μήνες", και με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, Νεκταρίας Μικεόγλου και Κρυσταλένιας Λιανά, οι μαθητές έφτιαξαν χειροτεχνίες και ζωγραφιές και δημιούργησαν τη "Γωνιά των Μηνών" στην τάξη τους. Επίσης, στα πλαίσια της δραματοποίησης του παραμυθιού, ετοίμασαν και παρουσίασαν ένα χορευτικό! Το τραγούδι που το συνοδεύει αποτελεί διασκευή του τραγουδιού "Εφτά τραγούδια θα σου πω" των Μιχάλη Κακογιάννη και Μάνου Χατζιδάκι. Στο τέλος της χρονιάς, θα παρουσιαστεί και θεατρικό έργο βασισμένο στο παραμύθι αυτό!

Στο παρακάτω βιντεο μπορείτε να δείτε ενδεικτικές εργασίες των παιδιών, φωτογραφίες από τη "Γωνιά των Μηνών", αλλά και ολόκληρο το χορευτικό τους!  


Οι στίχοι του τραγουδιού

2 σχόλια: