Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Βραδιά παραμυθιού στο σχολείο μας

Υπάρχει μια γλώσσα μαγική, η γλώσσα των παραμυθιών που μιλούν τα παιδιά και που οι μεγάλοι έχουν σχεδόν ξεχάσει. Ευτυχώς, βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να τη διατηρήσουν και να τη διαδώσουν για να μη χαθεί, γνωρίζοντας ότι αυτή αποτελεί τον τελευταίο κρίκο μιας παράδοσης που παλεύει να επιβιώσει στον σύγχρονο αστικό πολιτισμό. 

Με σκοπό, λοιπόν, την αναβίωση της προφορικής αφήγησης, διοργανώθηκε στο σχολείο μας τη Δευτέρα 27 Μαΐου μια βραδιά παραμυθιού, με καλεσμένους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την αξία των παραμυθιών και τη σημασία που έχουν στην κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών.


Απευθυνθήκαμε στο ΚΑΠΗ Αγίου Νικολάου γιατί θέλαμε να βιώσουν οι μαθητές μας εκείνες τις υπέροχες βραδιές που οι γιαγιάδες και οι παππούδες μάζευαν τα εγγόνια τους γύρω από τη φωτιά και τους διηγούνταν ιστορίες, επιβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην παλαιά γενιά και τη νέα. Ζητήσαμε, ακόμα, τη βοήθεια μιας σύγχρονης παραμυθούς, και αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών, της Ανεζίνας Μπλαζογιαννάκη, από το Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Έκφρασης και Δημιουργίας "Μύθι μύθι παραμύθι". Τα παιδιά με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν τα παραμύθια που τους αφηγήθηκαν η κυρία Αφορδακού και η κυρία Περάκη από το ΚΑΠΗ και η κυρία Μπλαζογιαννάκη από το "Μύθι μύθι παραμύθι", συζήτησαν για τα ηθικά διδάγματα των ιστοριών, εξέφρασαν τα συναισθήματα και τις απόψεις τους για τους ήρωες, δραματοποίησαν κάποιες από τις σκηνές των παραμυθιών, συμμετείχαν στην εξέλιξη της πλοκής τους, συναρμολόγησαν το ειδικό παζλ της κυρίας Μπλαζογιαννάκη και βέβαια χόρεψαν σε παραμυθένιους ρυθμούς με τη συνοδεία διαφόρων βιβλίων. Νιώσαμε ότι η επαφή των παιδιών και η συνεργασία μεταξύ τους τα ενθουσίασε και πως οδήγησε τη φαντασία τους στον κόσμο των παραμυθιών. Πραγματικά το ευχαριστήθηκαν και, όπως μας είπαν τα ίδια, «περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη βραδιά παραμυθιού»!

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αποσπάσματα από τη "βραδιά παραμυθιού" στο σχολείο μας.



Την εκδήλωση τίμησε και ο δημοσιογράφος κ. Λεωνίδας Κλώντζας, ο οποίος στη συνέχεια παρουσίασε τα δρώμενα σε εκτενές άρθρο του στην τοπική εφημερίδα "Ανατολή".  

Στα παρακάτω βίντεο από την ιστοσελίδα της "Ανατολής" (www.anatolh.com) μπορείτε να δείτε κι άλλα στιγμιότυπα από τη βραδιά, μέσα από την κάμερα και το φωτογραφικό φακό του κ. Κλώντζα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου