Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Το πρόγραμμα Comenius στο σχολείο μας

   Για τα σχολικά έτη 2012-2013 και 2013-2014, το σχολείο μας, όπως σας έχουμε ήδη πει, συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius με τίτλο "The fascinating world of fairytales in Europe", ή, στα Ελληνικά, "Ο συναρπαστικός κόσμος των παραμυθιών στην Ευρώπη".  
  Πιο συγκεκριμένα, την ευθύνη (αλλά και τη χαρά) της εκπόνησης όλων των επιμέρους εργασιών που σχετίζονται με το πρόγραμμα αυτό έχουν αναλάβει οι μαθητές των τμημάτων Β2, Ε1 και Ε2 μαζί με τις δασκάλες τους, κυρίες Μικεόγλου Νεκταρία, Γκίκα Αναστασία και Σκουλικάρη Καλλιόπη αντίστοιχα, σε συνεργασία με τις κυρίες Λιανά Κρυσταλένια,  Καφφετζάκη Καλλιόπη, Κορδία Στεφανία και την διευθύντρια του σχολείου, κυρία Στεφανάκη Μαρία, που είναι και η συντονίστρια της παιδαγωγικής ομάδας. 
    Εκτός από το σχολείο μας, στο ίδιο πρόγραμμα συμμετέχουν κι επτά ακόμη σχολεία από άλλες χώρες της Ευρώπης - την Κροατία (Tučepi), την Πορτογαλία (Lourinhã), τη Σουηδία (Fredrika), τη Γαλλία (Hautepine), τη Ρουμανία (Tulcea), την Τουρκία (Şuhut, Afyonkarahisar) και τη Γερμανία (Oberkirch).
    Όπως φανερώνει ο τίτλος του προγράμματος, το κεντρικό θέμα των εργασιών μας είναι τα παραμύθια, το οποίο θα προσεγγίσουμε με ποικίλες δραστηριότητες, διαφορετικές κάθε δίμηνο. Αυτές οι δραστηριότητες θα γίνονται ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν. Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, οι μαθητές του κάθε σχολείου θα εργαστούν πιο εντατικά πάνω σε παραμύθια αντιπροσωπευτικά της χώρας τους, ενώ τη δεύτερη χρονιά, θα εστιάσουν σε ένα κοινό παραμύθι γνωστό σε όλους.
   Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι κοινό σημείο αναφοράς των δραστηριοτήτων και των δυο ετών θα είναι μια κούκλα, η Ευγενία, η ηρωίδα ενός παραμυθιού, που θα πραγματοποιήσει ένα μαγευτικό ταξίδι ανά την Ευρώπη. Ο πρώτος της σταθμός θα είναι στην Κροατία τον Οκτώβριο του 2012 και ο τελευταίος της, τον Ιούνιο του 2014, θα είναι στη Γερμανία, όπου θα γίνει και η τελετή λήξης του προγράμματος. Σε κάθε χώρα που επισκέπτεται, οι μαθητές θα προσθέτουν στο ρουχισμό της κάτι χαρακτηριστικό της τοπικής κουλτούρας. Επίσης, θα γράφουν μια μικρή ιστορία, με πρωταγωνίστρια την Ευγενία, την οποία θα συνεχίζουν τα παιδιά της επόμενης χώρας που θα επισκεφτεί.
  Έτσι, πέρα από το πλήθος δραστηριοτήτων και εργασιών με θέμα τα παραμύθια που θα εκπονηθούν από τους μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων, στο τέλος θα έχουμε και μια κούκλα ντυμένη με μια φορεσιά που θα αντανακλά τον πολιτισμό όλων των χωρών!
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου